100.000 woningen mogen al gebouwd worden, maar het gebeurt niet


Ten minste 100.000 nieuwbouwwoningen mogen al gebouwd worden, maar het gebeurt niet. “Een behoorlijk aantal”, stelt onderzoeker Edwin Buitelaar van het Planbureau voor de Leefomgeving. Terwijl de markt schreeuwt om meer aanbod aan koopwoningen, blijft bouwgrond waar al een vergunning voor is onbenut.

Leegstaande bouwgrond is al langer een probleem. Het Planbureau voor de Leefomgeving concludeerde in een recent verschenen rapport dat begin 2017 zo’n 100.000 kavels met bouwvergunning leeg bleven staan.

Volgens Buitelaar is die situatie sindsdien niet veranderd. “Er is een behoorlijk tekort aan woningen op dit moment, dus als bouwplannen stranden of vertragen is dat een probleem voor de woningproductie”, legt hij uit aan RTL Z.

NVM: Nationaal noodplan voor woningbouw

Makelaarsvereniging NVM uitte vanochtend bij de presentatie van de huizenprijscijfers over het derde kwartaal forse kritiek op de Rijksoverheid. Voorzitter Ger Jaarsma pleitte voor een nationaal noodplan voor de woningbouw.

“Ik roep het al twee jaar en dat wordt hoog tijd”, reageert hoogleraar Huizenmarkt Peter Boelhouwer (TU Delft). Ook wat hem betreft moet het Rijk de regie nemen. “Het wordt nu bij gemeenten en marktpartijen gelaten, maar je ziet dat de bouwproductie staakt. De bouwvergunningen lopen af. Dit gaat gewoon niet goed.”

 

Lees hier het hele artikel >>>

 

Bron: RTL Z, 11 oktober 2018.