Waterland wil meer garanties voor behoud van groene Purmer: ’Gebied mag geen speculatieobject meer zijn voor projectontwikkelaars’


Dat vindt de meerderheid van de gemeenteraad van Waterland. De politiek stemde in met een voorstel van GroenLinks en PvdA, waarin de colleges van Ben W van de drie Purmer-gemeenten (Purmerend, Edam-Volendam en Waterland) worden opgeroepen om bij de provincie een formeel verzoek in te dienen om de extra beschermde status aan het gebied toe te kennen.

Aanleiding voor dat voorstel is de zogenoemde gebiedsvisie voor de Purmer, die de drie gemeenten gezamenlijk hebben opgesteld. Daarin staat dat er de komende jaren niet meer (grootschalig) gebouwd mag worden in het gebied, behalve dat plannen die nu al op tafel liggen nog wel mogen doorgaan. Daarbij gaat het om woningbouw aan de ’oostflank’ van Purmerend, een bedrijventerrein in het noorden van de Purmer door Edam-Volendam en een plan van circa 100 woningen op de plek van voormalig slot Ilpenstein bij Ilpendam. Die plannen mogen dus nog doorgaan, maar daarna moet het echt afgelopen zijn: wat er dan nog groen is van de Purmer moet ook groen blijven.

Lees het hele artikel