Morgan Stanley: ‘Laatste verkoopgolf slechts een voorproefje van wat er gaat komen’


Het begin van de bear market, na de langste bull market sinds lange tijd. Verscheidene beleggingsgoeroes en marktvorsers reppen er al een tijd over. Mike Wilson, analist bij Morgan Stanley, nu ook. Hij is er zeker van dat de nieuwe verkoopgolf van vorige week het begin is van het einde.

Beleggers hebben dit jaar inmiddels al wat kleinere tot middelgrote terugvallen op de aandelenmarkten gezien. De recente correctie op de aandelenmarkten heeft menig belegger weer tot nadenken gestemd.

De correctie van woensdag 11 oktober leidde op Wall Street onder andere tot een daling van de Dow Jones met meer dan 3 procent naar 24.599 punten, de sterkste terugslag sinds begin februari. En de techwaarden, die al jarenlang de beursvloeren in Amerika domineren, liepen ernstige averij op.

De technologiebeurs, de Nasdaq, kreeg een min van ruim 4 procent te verstouwen en zonk af naar 7422 punten. De malaise sloeg door naar de andere vooraanstaande beursvloeren van de wereld. Het begin van het einde? Ja, zegt topstrateeg Mike Wilson.

Rolling Bear

Wilson waarschuwt in een beleggersbrief bestemd voor cliënten van Morgan Stanley dat de jongste verkoopgolf nog maar de aanvang is. Wilson, doorgaans een enorm optimistische beleggingsstrateeg, noemt de huidige toestand van de markt “a rolling bear”, oftewel een doorrollende beer.

Dit suggereert dat hij niet verwacht dat de nieuwe bear market met een knal begint. Wilson gaat juist uit van een reeks van sluipende correcties, die uiteindelijk een einde gaan maken aan de huidige bullmarkt.

In het doorrollen zullen alle risicovolle assets worden geraakt en worden meegesleept, zo meent de beleggingsexpert. Een afnemende liquiditeit en de groeicijfers die tot hoge hoogtes zijn gestegen, wijst hij aan als belangrijke boosdoeners. Daarbij zal het met de correcties alleen maar erger worden.

Een beetje als een beer die langzaam van een besneeuwde berg afrolt, voortgedreven door de wind, en veranderend in een grote sneeuwbal die steeds groter wordt, en zo alles geleidelijk meesleept.

Tanden op elkaar, of niet

In het ergste geval verwacht Wilson dat de S&P 500 zal dalen tot 2500 punten. Dat zou een verlies van bijna 8 procent zijn, afgemeten naar het huidige niveau. “Het wordt de komende weken erg moeizaam.” Daarvan is de analist overtuigd. Wilson voorziet met name weinig goeds voor technologieaandelen en aandelen van bedrijven gericht op duurzame consumptiegoederen. Tanden op elkaar en knarsen maar.

Experts buitelen steeds meer over elkaar heen of de markt nu eindelijk in een neerwaartse trend terechtkomt. Terwijl sommigen waarschuwen voor een echte supercrash in de nabije toekomst zien anderen de opgetreden en mogelijk optredende correcties als een gunstig punt om in te stappen. Sommigen zien ze zelfs als een opmaat naar nog hogere koersen op de borden van de aandelenmarkten, in het bijzonder die van Wall Street.

Luca Paolini, hoofdstrateeg bij Pictet Asset Management, is een daarvan. “De recente correctie op de aandelenmarkt is geen aanloop naar een zogenoemde bear market”, zo concludeerde hij eerder deze week. “Op de middellange termijn schetsen onze modellen een bemoedigend beeld”, schrijft deze strateeg. “In vergelijking met januari 2018, toen de markten dreigden een duikvlucht te nemen, zijn de factoren positiever dan toen.”

Zij die recent inzetten op een neergang refereren graag naar de rendementen op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties. Vorige week hielden veel beleggers die vol belangstelling in de gaten en stemden hun beleggingsbeslissingen daarop af. De rendementen (en dus vice versa de rentes) op die Treasuries stegen naar hun hoogste niveau in zeven jaar tijd en maakten van Amerikaans staatspapier weer een aantrekkelijke belegging, in elk geval in vergelijking met aandelen.

 

Bron: Finanzen.nl, 18 oktober 2018.