Aanpak woningnood op drijfzand: planning 1,2 miljoen huizen is wensdenken


Nederlandse gemeenten hebben gezamenlijk plannen voor 1,2 miljoen nieuwe woningen, blijkt uit onderzoek van Cobouw en Follow the Money. Of de woningen er ook echt komen op de ingetekende plaatsen en op de vastgelegde tijd is echter zeer de vraag. De bouwplannen staan bol van onzekerheden en landelijk overzicht hierop ontbreekt. Dat maakt de aanpak van de woningnood door het kabinet Rutte IV wankel.

Aan ontwerptafels wordt druk gewerkt aan voldoende woningbouwplannen om het woningtekort in Nederland op te lossen. Om de nood te lenigen, zijn de komende jaren bijna een miljoen woningen extra nodig. Om te zien hoeveel gemeenten willen bouwen en waar, vroegen Cobouw, Follow the Money en analisten van DataBewijst de bouwplannen op van alle gemeenten in Nederland voor de komende vijftien jaar. Wat blijkt? Bij elkaar staan er 1,2 miljoen woningen op de planning.

Ongeveer een derde daarvan, 400.000, zijn zogenoemde ‘harde’ plannen. Die staan min of meer vast. Twee derde, dus 800.000, zijn minder zeker. In absolute aantallen worden de meeste huizen in de grote steden gebouwd, daar waar al veel mensen wonen en de nood hoog is.

Lees hier het hele artikel