Woningbouw in Steenbergen: De Heen slaat slag, maar Kruisland staat met lege handen


STEENBERGEN – Minimaal 900 nieuwe huizen in de komende tien jaar. Dat is het streven van de gemeente Steenbergen in de nieuwe woningbouwplanning 2022-2031. Opvallend: De Heen doet goede zaken met de geplande bouw van zo’n 40 woningen op de voormalige voetbalvelden, terwijl Kruisland goeddeels met lege handen staat.

Dat laatste is een doorn in het oog van politiek Steenbergen die, aangezwengeld door coalitiepartij Gewoon Lokaal!, wil dat het college met gezwinde spoed in gesprek gaat met grondeigenaren in en rond Kruisland om betaalbare woningbouwlocaties aan te kopen.

,,Er wordt al tientallen jaren zonder resultaat onderhandeld met één grondeigenaar”, verwijst raadslid en Kruislander Edwin Maas (Gewoon Lokaal) naar een perceel aan de Eerste Boutweg. ,,Het wordt hoog tijd om ook naar andere locaties te kijken. Het is alsof Kruisland vast zit in het drijfzand, de boel moet echt in beweging komen om starters, nestverlaters en ouderen te bedienen.”

Volgens wethouder Wilma Baartmans is dat precies wat het college al heel lang probeert. ,,We willen niets liever dan grond verwerven tegen een aanvaardbare prijs. Helaas kunnen we geen ijzer met handen breken.

Verreweg de meeste nieuwbouw verrijst tot en met 2031 in Steenbergen en Dinteloord. De bijna 900 woningen, waarvan 400 stuks al zijn ingetekend in vastgestelde bestemmingsplannen, gaan de politieke partijen overigens niet ver genoeg. De gemeenteraad drong er vorig jaar al op aan om jaarlijks tussen de 200 en 300 woningen te bouwen, maar dat is volgens het college voor de eerstkomende jaren niet realistisch.

Lees hier het hele artikel