Bouw blij met uitstel Omgevingswet: te snelle invoering leidt tot woningbouwvertraging


De bouwsector haalt opgelucht adem nu minister Hugo de Jonge (VRO) heeft besloten de Omgevingswet uit te stellen. Het gros van de bouwers en ontwikkelaars voorziet problemen bij een te snelle invoering, blijkt uit een inventarisatie van Cobouw. Of een paar maanden opschorten voldoende is, blijft echter de vraag.

Minister Hugo de Jonge (VRO) was er een week na zijn aantreden nog heel stellig over: de Omgevingswet wordt gewoon op 1 juli ingevoerd. Uitstel op uitstel, zoals onder zijn voorganger het geval was, wil hij koste wat kost voorkomen. Dinsdag kwam hij daarop terug. De invoering wordt verschoven naar oktober en misschien zelfs naar 1 januari 2023.

Opluchting voor de bouwsector. Want lang niet iedereen is blij met de vaart die De Jonge wilde maken. De wet die ruim honderd besluiten bundelt en de grootste beleidswijziging is voor ruimtelijke ordening in decennia, stuit nog altijd op weerstand. Vooral vanwege ict-problemen stellen critici dat het onverstandig is overhaast de wet in te voeren. Uit een Cobouw Bouwmonitor-onderzoek van een half jaar geleden bleek dat 46 procent van de bouwers geen vertrouwen heeft in een succesvolle invoering van de Omgevingswet. Social media-polls van Cobouw lieten deze week ongeveer eenzelfde beeld zien: twee derde wil het liefst uitstel.

Lees hier het hele artikel