Provincie wil woningbouw versnellen


De transitie naar een woonwijk van bedrijventerrein Legmeer is een van de projecten waar de provincie Noord-Holland de bouw wil versnellen om meer betaalbare woningen te krijgen. Om te zorgen dat er vlotter kan worden gebouwd, is Lex Brans door haar benoemd als bouwambassadeur.  De gemeente wil in Legmeer drieduizend woningen bouwen, waarvan 20% (600) in de sociale huursector.

Volgens haar was Brans oorspronkelijk ingezet binnen Metropoolregio Amsterdam (MRA), maar werkt hij nu als bouwambassadeur voor heet de provincie. In Noord-Holland staan, behalve in Amstelveen, projecten op stapel in elf andere gemeenten: Alkmaar, Beverwijk, Den Helder, Haarlemmermeer, Hoorn, Medemblik, Ouder-Amstel, Schagen, Texel Uitgeest en Zaanstad.

 Werf weg

Brans gaat gemeenten, bouwbedrijven, beleggers, ontwikkelaars en corporaties helpen bij het versnellen van de woningbouwproductie op de plekken waar de nood het hoogst is. De gemeente Amstelveen wil van Legmeer een gebied maken voor werken en wonen, waarvan bijvoorbeeld de werf en het afvalbrengstation moeten verdwijnen.

Overigens zet Noord-Holland sinds twee jaar zo’n negentig experts in om gemeenten te helpen bij het versnellen van de woningbouw. Zij hoopt dat dankzij hen 31.000 woningen vlotter gebouwd worden.

Lees het hele artikel