’Het wordt hier een reservaat’


WIJDEMEREN In de gemeente Wijdemeren is de vraag naar nieuwbouw groot. Maar gebouwd wordt er niet. Een nieuwe verordening van de provincie Noord-Holland gooit roet in het eten. Wethouder Ruimtelijke Ordening Jan-Jaap de Kloet: „We worden enorm klemgezet.”

Zeker duizend woningzoekenden zijn er in de zes dorpskernen van de gemeente Wijdemeren, dat met de Loosdrechtse- en Ankeveense Plassen een schitterend waterrijk gebied is. Boosdoener is de POV: de Provinciale Omgevingsverordening. In de nieuwe regeling zijn 32 landschappen aangewezen als ’Bijzonder Provinciaal Landschap’. Dit zijn landschappen waarop Noord-Holland extra zuinig is vanwege hun bijzondere eigenschappen en waarde voor mens en dier.

„Concreet betekent dat voor een dorp als Loosdrecht dat er nauwelijks ruimte is om te bouwen. Bijna alles is er aangemerkt als ’bijzonder landschap’”, verzucht De Kloet. Hij staat op de Oud-Loosdrechtsedijk. „De provincie heeft de grens opgeschoven. Vroeger was het tot de waterkant ’bijzonder landschap’ en nu ligt die grens op de dijk. Dus wil je daar – hij wijst naar de overkant van de straat – een huis bouwen, dan mag dat niet meer.”

Betondorp

Nu al trekken starters weg omdat ze in het eigen dorp geen betaalbare woning kunnen vinden. „We kunnen bijna niet meer ontwikkelen, behalve binnenstedelijk, dus binnen de bebouwde kom van de kernen die we hebben. Maar dat zijn kleine gebiedjes.”

Bovendien is het volbouwen van dorpskernen geen optie. De Kloet: „Dorpen als Kortenhoef, Loosdrecht en Nederhorst den Berg hebben een groen karakter. Je kunt zeggen: bouw dat vol. Maar dan heb je een soort betondorp en dat willen we niet. Het moet leefbaar blijven met behoud van het huidige karakter.”

Lucht

Middels een slimmigheidje heeft Wijdemeren zichzelf wat lucht verschaft. De Provinciale Omgevingsverordening ging op 16 november in. „Wij hebben snel bekendgemaakt aan degenen die bouwplannen hebben in onze gemeente dat er nieuwe provinciale regelgeving komt. Daar is goed op gereageerd. We willen aan de randen van de dorpen die plannen nog uitvoeren. Dan gaat het in Kortenhoef bijvoorbeeld om maximaal 250 woningen.”

Alles wat onder de nieuwe regelgeving valt, moet wachten, wat betekent dat Wijdemeren voor 95 procent op slot komt te zitten. „Dan wordt het hier een reservaat.”

Bron: www.telegraaf.nl