Duizenden woningen in de Oostvaardersplassen? Plan BoerBurgerBeweging roept veel reacties op


Het plan van de BoerBurgerBeweging om duizenden woningen te bouwen in de Oostvaardersplassen roept veel reacties op. Van bestuurders is er veel kritiek. ‘Onzinnig’, vindt gedeputeerde Harold Hofstra van Flevoland. Bijval is er ook: ‘Goed plan! Oostvaardersplassen heeft niets met natuur te maken, maar alles met show’.

Het was een opvallend plan dat de BBB dit jaar presenteerde in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Groenland, een nieuwe stad in het droge deel van de Oostvaardersplassen. Met maar liefst 300.000 woningen. Een oplossing voor de woningnood in Nederland, zei Femke Wiersma (nummer 2 op de lijst) tegen de Stentor. Het natuurgebied tussen Lelystad en Almere leent zich er prima voor, want het zou een ‘mislukt project’ zijn.

Erbarmelijk’
Maandenlang bleef het stil rond Groenland, maar tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer begon BBB-Kamerlid Caroline van der Plas er weer over. Wel is het aantal gewenste woningen is in de tussentijd gedaald, ze noemde varianten van 50.000 tot 160.000. Volgens Van der Plas zijn de Oostvaardersplassen ‘een grote ellende’, de natuur zou in een ‘erbarmelijke toestand’ verkeren. Zo blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research dat er 22 zeldzame broedvogelsoorten zijn verdwenen in 20 jaar tijd, zei ze.

Lees het hele artikel