Bouwsector: problemen te groot voor één minister


De problemen op de woningmarkt zijn te groot voor één minister alleen. Daarom moet er een speciaal team komen, waarin de ministers voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en Natuur en Stikstof, en de minister van Infrastructuur en Waterstaat samenwerken met andere partijen om de problemen op te lossen. Daarvoor pleiten de makelaars, projectontwikkelaars, de branchevereniging en het kennisinstituut voor de bouw in een belronde.

Wat de NVM betreft komt er ‘een soort bouwstimuleringsteam’ van deze ministers, zegt voorzitter Onno Hoes. Ook moeten maatschappelijke partijen aan tafel komen. ‘De woningmarkt is veel te ingewikkeld om in je eentje te doen. Zo kun je een enorme slag maken. Het liefst elk halfjaar de thermometer erin steken en zeggen: wat hebben we afgesproken en waar staan we nu?’ De NVM-voorzitter zegt er vertrouwen in te hebben dat minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge met alle partijen om tafel zal gaan. ‘Dat deed hij al als wethouder in Rotterdam en is hij gewend geraakt met het Outbreak Management Team’, aldus Hoes.

Doortastend

Projectontwikkelaarsvereniging Neprom hoopt dat De Jonge ‘doortastend’ is en uitdagingen zoals klimaat en het aansluiten van woningen op het energienet ‘integraler gaat aanpakken, zegt voorzitter Desirée Uitzetter. Dat vereist samenwerking met de andere ministeries. ‘We hebben een koers, visie en afdwingbare afspraken nodig en dat de focus komt op het leveren van nieuwe woningen op kwalitatief goede plekken’, zegt ze.

Lees hier het hele artikel