Nieuwbouw gaat traag, dus De Jonge wil bestaande woningen beter benutten


‘Juist nu de nieuwbouw het lastiger heeft, moeten we de bestaande woningvoorraad zo goed mogelijk benutten om zoveel mogelijk woonruimte te realiseren’, zegt woonminister Hugo de Jonge. Woningsplitsen, optoppen en ‘microwoningen’ moeten de bouw van 900.000 huizen haalbaar maken. De aanpakken kunnen in theorie voor tot 260.000 extra woningen zorgen.

VRO-minister Hugo de Jonge wil dat Nederland in 2030 900.000 nieuwe woningen telt. Maar de bouw daarvan gaat stroef. Door onder meer de oplopende rente, stijgende grondstoffenprijzen en gebrek aan locaties, zingt steeds meer rond dat het een onhaalbaar getal is.

Daarom moet er beter gebruik worden gemaakt van de bestaande woningvoorraad, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Dat gebeurt nu nog relatief weinig, maar de potentie is groot, aldus De Jonge.

Met splitsen, optoppen, de microwoningen en transformatie wil de minister ‘zijn’ 900.000 woningen haalbaar maken. ‘Zo kan ook het beter benutten van de bestaande voorraad bijdragen aan de realisatie van de 900.000 woningen tot en met 2030’, schrijft hij.

Lees hier het hele artikel