Hoe zorg je er als gemeente voor dat je wél blijft bijbouwen?


De woningbouwopgave in Nederland is duidelijk, maar toch slagen veel gemeenten er niet in al hun woningbouwplannen te realiseren. De Utrechtse gemeente Renswoude is een uitzondering op die regel. Haar troefkaarten: eigen grond, een woningbedrijf en vraaggestuurd bouwen.

Aan nieuwe woningen geen gebrek in de gemeente op de grens van de provincies Gelderland en Utrecht. De afgelopen tien jaar werden er 372 nieuwbouwwoningen in de Utrechtse plaats gebouwd, een toename van ruim 21 procent ten opzichte van de bestaande woningvoorraad. Reden voor Cobouw om een bezoek te brengen aan Renswoude. De centrale vraag daarbij: waarom lukt het op veel plekken in Nederland niet om massaal bij te bouwen, maar in Renswoude wel?

Troef

Wethouder Marieke Teunissen (VVD, Grondbeleid) noemt zelf grond bezitten de belangrijkste troef die de gemeente in handen heeft. Ze noemt de wijk Beekweide I als voorbeeld. De gemeente kocht de grond waar de 250 woningen op zijn gebouwd. “Zelf in de lead zijn: dat is het allerbelangrijkste. We hebben de wijk in co-creatie met de projectontwikkelaars ontwikkeld en de huizen als gemeente met de makelaar verkocht. Bij elkaar een kleine club, waardoor je snel kunt schakelen.”

Lees het hele artikel