Hoe ontwikkelaars twintig jaar aasden op boerengrond in de Gnephoek


Ontwikkelaars kochten de afgelopen 20 jaar voor veel geld boerenland in de Gnephoekpolder en lobbyen flink voor woningbouw om dat terug te verdienen.

De belangrijkste punten in dit verhaal:

  • De grondprijzen in de Gnephoekpolder zijn minstens tien keer over de kop gegaan, blijkt uit koopakten en grondeigendom die Cobouw analyseerde in samenwerking met Pointer. Door slimme deals slaan de verkopende boeren hier een slaatje uit, of er nou gebouwd wordt of niet.
  • Sommige ontwikkelaars hebben lang geleden op lappen grond gegokt die ongeschikt voor woningbouw kunnen zijn. Aan hun miljoeneninvestering kleven nu dure risico’s. Ook de betaalbaarheid van woningen komt in gevaar.
  • Projectontwikkelaars zetten nu alles op alles om hun grondposities alsnog te verzilveren en gaan meer dan een kwart miljoen euro meebetalen aan onderzoek naar de haalbaarheid van de woningbouwplannen in de polder.

Het was aan precies deze grijze koffietafel met uitzicht op zijn landerijen dat boer André van Stralen bijna twintig jaar geleden een belangrijk gesprek voerde. Terugblikkend misschien wel een van de belangrijkste gesprekken van zijn leven. “Op de stoel waar jij nu zit,” zegt de nu 58-jarige melkveehouder met een kleine glimlach. “Daar zat de makelaar.” De vraag die op tafel lag: of Van Stalen zijn grond niet wilde verkopen?

Lees hier het hele artikel