‘Het Noorden belooft 220.000 woningen. Dan kom ik eraan’


Het kabinet wil 3 miljard investeren in een nieuwe spoorlijn tussen Lelystad en Groningen. VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis is groot voorstander van de Lelylijn, maar ziet nog wel een paar obstakels. “De belangrijkste? De wens van Flevoland voor een IJmeerlijn tussen Almere en Amsterdam.”

Van bouwen, bouwen, bouwen naar rijden, rijden, rijden? VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis heeft sinds begin dit jaar de portefeuille geruild met Peter de Groot. Hij was woordvoerder Wonen en wordt woordvoerder Infrastructuur. Cobouw sprak hem over de wens van het kabinet voor een Lelylijn. Zorgde hij er persoonlijk voor dat die in regeerakkoord kwam?

“Nee, toen zat ik nog aan de zijtafel wonen.”

Maar u bent wel voorstander van de Lelylijn toch?
“Absoluut. De twee dossiers wonen en infrastructuur horen ook bij elkaar. Daarom vind ik ook dat we het Deltaplan van het Noorden moeten omarmen. De vier Noordelijke provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland willen als tegenprestatie voor de Lelylijn 220.000 woningen extra bouwen, bovenop de 100.000 die al gepland stonden. Ik vind dat fantastisch en ben al bij drie van de vier gedeputeerden op bezoek geweest. Ik ga nog langs in Groningen.”

Lees hier het hele artikel