Ruim 800.000 nieuwe huizen zijn gepland in gebieden die kunnen overstromen of op natte en slappe grond. Houd meer rekening met het klimaat, adviseert deltacommissaris Peter Glas.
Nederland moet gaan nadenken waar de steden van de toekomst kunnen liggen, adviseert deltacommissaris Peter Glas. De laaggelegen Randstad nog verder volbouwen is logisch vanuit de vraag naar nieuwe huizen. Maar door een stijgende zeespiegel en een dalende bodem neemt de kans op overstroming, wateroverlast en droogte toe. Omdat huizen gemiddeld vijftig tot honderd jaar blijven staan, en wegen en voorzieningen vaak nog langer, moeten we daar nu al rekening mee houden, zegt Glas.
In de huidige plannen gebeurt dat nauwelijks, waarschuwt Glas in zijn tweede advies over woningbouw en klimaatadaptatie aan de ministeries van binnenlandse zaken en infrastructuur en waterstaat. Naar schatting 820.000 nieuwe woningen moeten volgens de huidige plannen worden gebouwd in gebieden die kunnen overstromen, slappe (veen)grond hebben of een natte bodem en die gevoelig zijn voor droogte en hitte.