Poldergemeente Zuidplas steekt 750 miljoen in nieuw dorp: ‘Een historische vergissing’


Niet ver van Rotterdam, in de Zuidplaspolder, moet een compleet nieuw dorp verrijzen. Met op termijn achtduizend woningen – en alles wat daar aan voorzieningen bij hoort – bijna 7 meter onder NAP. De jonge gemeente Zuidplas ontwikkelt het betwiste project voor eigen rekening: zo’n 750 miljoen euro. Er is geen weg terug. Niet bouwen is geen optie meer.

Kinderen die bloemen plukken, buurtbewoners die een boom planten en hoelahoepende ouderen: beelden uit het ‘Masterplan Middengebied’ schetsen hoe het leven eruitziet in het toekomstige Vijfde Dorp in de Zuid-Hollandse Zuidplaspolder. ‘Ontspannen, wonen, werken en recreëren in de watertuin van de zuidelijke Randstad’, zo belooft de bijbehorende brochure.

Wie er een kijkje neemt ziet in de verte de kerktorens van Moordrecht en Moerkapelle en verder weinig meer dan talloze akkers, kassen en het voorbijschuivende verkeer op de A12. Terwijl er al twintig jaar plannen zijn om hier midden in de polder – bijna zeven meter onder zeeniveau – een nieuw dorp te bouwen: vierduizend woningen in 2030 en achtduizend in 2040, compleet met huisartsenpost, scholen, restaurants, winkels en een theater.

Zuidplas, een gemeente die moet groeien van 45 duizend naar 65 duizend inwoners, staat in de top 4 van gemeenten met de grootste bouwplannen van Nederland. Die plannen zijn bovendien van historische betekenis. Met de aanleg van het Vijfde dorp krijgt Nederland, voor het eerst sinds Zeewolde in de jaren ‘70, een nieuwe zelfvoorzienende woonplaats met een nieuwe naam.

Lees het hele artikel