Projectontwikkelaars dringen er bij minister Hugo de Jonge op aan om ruim honderd extra buitenstedelijke locaties op te nemen in de woningbouwplannen. Ze stellen dat daarmee 230.000 woningen versneld kunnen worden gebouwd. “Dit is de enige manier om de woningnood op te lossen”, aldus Neprom.
De branchevereniging heeft een plan uitgewerkt met daarin ruim honderd locaties. Het zijn plekken (zie kader) die niet in de gemeentelijke plancapaciteit zijn opgenomen en die dus bovenop al bestaande plannen komen om jaarlijks 75.000 woningen neer te zetten. Die locaties bieden samen volgens Neprom ruimte aan 230.000 woningen.
De projectontwikkelaars stellen dat het noodzakelijk is deze locaties over te nemen in de nationale woningbouwplannen, omdat anders de woningnood nooit wordt opgelost. “De afgelopen jaren is er te eenzijdig aandacht geweest voor binnenstedelijk bouwen”, zegt directeur Jan Fokkema. “Veel van die grootschalige binnenstedelijke plannen bestaan voorlopig alleen op papier. Het is een illusie om te denken dat die voor 2030 tot substantiële aantallen nieuwe woningen gaan leiden.”
Het is niet voor het eerst dat jullie aandringen op buitenstedelijk bouwen. Is dit plan geen oude wijn in nieuwe zakken?
“Klopt, maar het is voor het eerst dat we een lijst met zoveel locaties in kaart brengen. Negen hebben we er bovendien helemaal uitgewerkt. We hebben aan onze leden gevraagd of zij locaties kennen die relatief snel te ontwikkelen zijn. Ongetwijfeld zijn er nog meer, maar we kunnen geen compleet beeld schetsen. Minister Hugo de Jonge is bezig met maatregelen op te stellen om de bouw van 100.000 woningen te garanderen. We hebben dit plan aan de minister aangeboden in de hoop dat hij het overneemt.”