Purmerend: Baanstee-Noord ziet belangstelling stijgen


Na enkele magere jaren lijkt het tij te keren voor Purmerends nieuwste bedrijventerrein Baanstee-Noord. Moest de gemeente in 2015 nog een flinke verliespost van acht miljoen euro incalculeren, nu staan de ondernemers bij wijze van spreken in de rij voor een kavel op het bedrijventerrein ten noorden van de provinciale weg N244.

Verantwoordelijk wethouder Harry Rotgans is in zijn nopjes. “We verkopen meer dan we in de planning hadden staan. Daardoor zitten we ver boven de begroting.” Die voorzag in een verliespost van 2,5 miljoen euro, maar in plaats daarvan staat Baanstee-Noord nu 6,5 miljoen euro in de plus. “Als het zo doorgaat, zijn we eerder klaar met de ontwikkeling van Baanstee-Noord dan voorzien. De toekomstige generatie gaat daar de vruchten van plukken.”

Een verklaring voor het succes is dat bedrijven vanuit de stad, bijvoorbeeld het Wagenweggebied en Klein Where, vertrekken naar de Baanstee-Noord. Als gevolg van de aantrekkende economie kunnen ze zich een verhuizing veroorloven. Bijkomend voordeel: “De vrijkomende grond kunnen we gebruiken voor woningbouw.” Maar ook uit de rest van de regio – en daarbuiten – weten bedrijven Baanstee-Noord te vinden, beaamt ook strategisch adviseur Angélique van Hienen van de gemeente.

De lijst nieuwkomers groeit met autodealer Heron, horecagroothandel Sligro, Taxi Ruiter, Rijnders Touringcars, Mercuur Bouw en garageboxenverhuurder Garagepark. Triple Showtechniek opent binnenkort zijn deuren, evenals aannemersbedrijf KBK Bouw. Verpakkingsproducent Harcotom heeft plannen voor uitbreiding. En er is overleg met andere ondernemers die overwegen naar Purmerend te verhuizen. “Van de in totaal 40 hectare van de eerste fase hebben we meer dan 11 hectare in optie”, schetst Van Hienen het positieve beeld.

Dat overstijgt de verwachtingen, beaamt Rotgans. “We denken erover na wanneer we het tweede gedeelte bouwrijp moeten maken. De planning was om daar over tien jaar mee te beginnen, maar daar denken we nu toch iets anders over. Als je een week niet op de Baanstee-Noord bent geweest, loop je achter.”

Een puntje van zorg vormen de drie boerderijen in het gebied. De gemeenteraad heeft bedongen dat die niet mogen worden afgebroken. De gemeente is nu op zoek naar ondernemers die in de stolpen hun bedrijf willen runnen. Rotgans: “We hopen nog steeds dat dat lukt.”

Bron: Noordhollands Dagblad, Robert Jan van der Woud, 12 juli 2017.