Dit zijn de 22 grootste ontwikkelaars en hier hebben ze grond


In ruim 80 procent van de gemeenten hebben grote projectontwikkelaars grond in handen. Ze bezitten vooral graslanden buiten de bebouwde kom. Cobouw en Follow the Money brengen in kaart in welke gemeente welke ontwikkelaars grond in handen hebben.

De grootste projectontwikkelaars worden steeds dominanter op de woningbouwmarkt, bleek vorig jaar uit onderzoek door Cobouw op basis van gegevens van het Kadaster. In 2020 werd een kwart van de verkochte nieuwbouwwoningen op een kavel van een van de grootste twintig projectontwikkelaars gebouwd. In 2016 verkochten dezelfde partijen nog 22 procent van alle nieuwbouwkavels. De grote projectontwikkelaars winnen dus gestaag terrein.

Op de grondmarkt lopen projectontwikkelaars, bouwers en beleggers voor op gemeenten en corporaties. Die kopen veel minder grond aan in vergelijking met de periode voor de financiële crisis.

Buiten de stad
De grootste 22 projectontwikkelaars hebben gezamenlijk minstens 6000 hectare grond in handen, blijkt uit onderzoek van Cobouw en Follow the Money op basis van data die zijn opgevraagd bij het Kadaster. Bij elkaar hebben ze een gebied ter grootte van Amersfoort in bezit, goed voor de bouw van zo’n 150.000 woningen.

Op de onderstaande kaart zijn de grondposities in beeld gebracht. Klik op de kaart en zoom in. Zoeken naar gemeenten of provincies met het zoekveld (rechtsbovenin) kan ook. De rode vlekjes die je op de kaart ziet zijn de grondposities. Klik op zo’n positie en zie wie de eigenaar is.

Wat opvalt, is dat veel van grondposities van deze 22 bedrijven buiten de bebouwde kom liggen: 86 procent.

Ranglijst
BPD blijkt veruit de grootste grondbezitter, blijkt uit het onderzoek van Cobouw en Follow the Money. Niet verrassend misschien. Maar wel opvallend is dat de projectontwikkelaar uit Amsterdam in bijna de helft van alle Nederlandse gemeenten grond bezit. BPD, dat eigendom is van Rabobank, was tot 2000 nog in handen van de gemeenten.

Lees het hele artikel