Hipsters nemen bezit van oude volkswijken


AMSTERDAM – In de grote steden veranderen achterstands- en multicultiwijken in rap tempo in dure hipsterbuurten. De prijzen zijn in de Amsterdamse Baarsjes, Haarlem Noord of het Haagse Regentessekwartier in enkele jaren soms ver boven het landelijke gemiddelde van drie ton geschoten. Een verdubbeling in tien jaar tijd.

Van 215.000 euro naar ruim vier ton in tien jaar tijd. De Baarsjes is door de bijna prijsverdubbeling niet bepaald meer de verslonsde Amsterdamse multiculturele buurt die het ooit was. Aan de oostkant van de hoofdstad is de voormalige ‘economisch zwakke naoorlogse wijk’ Frankendael een hotspot van dure woningen geworden. Doordat de prijzen het afgelopen jaar maar liefst 126.000 euro stegen, betaal je er nu 405.000 euro voor een gemiddelde woning. In 2009 was dat nog geen 262.000 euro. Dat blijkt uit cijfers die door De Telegraaf zijn opgevraagd bij het Kadaster.

Meer stadsbuurten die na de Tweede Wereldoorlog voor arbeiders werden aangelegd of volstroomden met bewoners met de laagste inkomsten, veranderen de afgelopen twee jaar ingrijpend. Kopers die de steden met stofkammen uitpluizen op zoek naar betaalbare woningen hebben de buurten ontdekt, om ze in rap tempo over te nemen. Oorzaak is de grote drang naar wonen in de stad, in combinatie met het chronische tekort aan woningen.

Kringloopwinkels

Met name in de afgelopen twee jaar schieten de prijzen in de gewezen achterstandsbuurten flink omhoog, leren de cijfers van het Kadaster. In wijken als de Baarsjes, de Haagse Schilderswijk, Haarlem Noord en Rotterdam Crooswijk begonnen de prijzen op te lopen toen oude bewoners twee jaar geleden hun onderkomen van de hand gingen doen voor prijzen waarvan zij nooit hadden verwacht die er ooit voor te krijgen.

De transformatie is visueel goed zichtbaar in de Weimarstraat in Den Haag. Hoe verder van het Haagse centrum, hoe volkser de straat uiterlijk is, met sigarenboeren, snackbars en coffeeshops. Aan de andere kant, vanaf het Regentesseplein, staat dezelfde straat echter vol met hippe eet- en koffietentjes, kringloopwinkels en biologische supermarkten.

Voor de Schilderswijk even verderop is het wachten op zo’n olievlekscenario. Tijdens de woningmarktcrisis kelderden daar de prijzen nog hard. Mede door alle negatieve publiciteit over de buurt, zoals het ooit in dagblad Trouw bij elkaar verzonnen verhaal over de ‘Sharia-driehoek’, herstelden de prijzen zich pas twee jaar geleden tot het niveau van 2009. Maar op jacht naar een huis nabij het stadshart blijkt de altijd verguisde buurt opeens helemaal zo gek nog niet.

Prijsexplosie

Vergeleken met begin vorig jaar, ligt de gemiddelde woningprijs in de Schilderswijk er met 166.408 euro opeens 16.587 euro hoger dan begin 2018. Met name de huizen rondom de Haagse Markt winnen snel aan populariteit. Dat prijzen van drie- tot vierkamerappartementen in de Hoefkade aan de rand van de Schilderswijk oplopen tot 3,5 ton, is een teken aan de wand dat de aanliggende straten snel zullen volgen.

Ook Haarlem Noord is zo’n buurt die historisch gezien nooit zo populair was, en waar de prijzen tijdens de crisis stevig daalden. Wie er in 2013 een huis wilde kopen, was gemiddeld 181.861 euro kwijt. Nu schuiven de prijzen in precies dezelfde wijk met 366.234 euro richting de vier ton.

In Rotterdam maakte Crooswijk tussen 2017 en 2018 een prijsexplosie door. Vorig jaar had het er de schijn van dat dit jaar de prijzen vergeleken met 2009 verdubbeld zouden zijn, tot 300.000 euro. De nieuwbouw in de Maasstad heeft de stijging vooralsnog omgebogen in een lichte daling. Van alle grote steden is Rotterdam dan ook de enige waar de prijzen nu drie kwartalen op rij afkoelen.

Bron: De Telegraaf

Datum: 4 mei 2019