Monnickendam De gemeenten Purmerend en Edam-Volendam willen zich niet vastleggen op het groen houden van het Waterlandse deel van De Purmer. Waterland wil graag dat haar deel van de polder wordt aangewezen als ‘Bijzonder Provinciaal Landschap’, waardoor er de komende tien jaar bijvoorbeeld niet gebouwd mag worden. De twee buurgemeenten zien dat helemaal niet zitten.
Droogmakerij De Purmer beslaat grondgebied van Purmerend, Edam-Volendam en Waterland. De drie gemeenten proberen al enige tijd een gezamenlijke visie te ontwikkelen voor de toekomst van de polder, maar omdat iedereen eigen wensen en eisen heeft, is dat nog niet zo makkelijk. Inmiddels zijn ze wel dicht bij een onderhandelingsresultaat, maar er zijn nog een paar geschilpunten.
Eén daarvan heeft te maken met de grote wens van Waterland om eigenlijk de hele Purmer zo groen mogelijk te houden en te vrijwaren van woningbouw of de aanleg van bedrijfsterreinen. Waterland heeft echter geen zeggenschap over de delen van de polder die van de buurgemeenten zijn; haar eis was daarom om in elk geval het deel van de Purmer dat binnen haar gemeentegrenzen valt, te laten aanwijzen als ‘Bijzonder Provinciaal Landschap’, kortweg BPL. Noord-Holland kent in totaal 32 van die BPL-gebieden die extra beschermd worden tegen ‘ongewenste ontwikkelingen’.