Woningprijzen in Flevoland weer sterk gestegen


In het tweede kwartaal stegen in Almere de woningprijzen met 20% vergeleken met vorig jaar. De gemiddelde verkoopprijs ligt nu op €392.000. Het Kadaster, dat alle verkooptransacties registreert, noteerde een stijging van 15% met een gemiddelde verkoopprijs van €372.000.

Uit die gegevens blijkt ook hoe snel de prijzen oplopen en de betaalbaarheid in Almere achteruit holt. Was in 2018 nog 57% van alle verkooptransacties onder €250.000, in 2020 was dat al teruggelopen naar 24% en inmiddels is dat percentage lager dan 17. Nieuwbouw ligt qua prijs hoger dan bestaande bouw en wordt voor dit prijssegment nauwelijks meer aangeboden.

Wie bij economieles heeft opgelet weet dat de prijs bepaald wordt door vraag en aanbod. De vraag naar woningen neemt al jaren door vergrijzing, migratie en meer alleenstaanden toe maar er komen ook meer vragers op de Almeerse markt door de (nog) gunstige prijs/kwaliteitsverhouding. Particuliere beleggers hebben Almere ontdekt nu Amsterdam en meer steden drempels voor hun beleggingsdrang opwerpen met een bewoningsplicht. Maar in Almere zijn de verkeersdrempels hoger dan de drempels voor particuliere beleggers op de woningmarkt. Met meer drempels voor wie wonen een rendementskwestie is krijgen Almeerders meer woonkansen.

Lees het hele artikel