Woningnood groeit: Amsterdam komt duizenden huizen tekort voor kwetsbare groepen


Amsterdam komt in 2030 zo’n 10.000 tot 15.000 woningen tekort voor kwetsbare groepen. Vooral mensen in de daklozenopvang hebben het zwaar. Wethouder Zita Pels (Volkshuisvesting) zegt ‘pijnlijke keuzes’ te moeten maken om de kwetsbare groep te verkleinen.

Niet alleen studenten, starters en gezinnen, maar ook kwetsbare groepen vinden steeds moeilijker onderdak in Amsterdam. Onlangs gepubliceerde cijfers van de gemeente laten een tekort zien waar Amsterdam nog nooit mee te maken heeft: tussen de 10.000 en 15.000 woningen heeft de stad te weinig in 2030 als er niet snel iets wordt gedaan.

Het tekort zal jaarlijks alleen maar groter worden. Dit jaar zijn er al circa 3000 woningen te weinig, volgend jaar zijn dat er bijna 4000 – en zo blijft het oplopen. Jaarlijks komen circa 6500 sociale huurwoningen vrij, waarvan corporaties 1800 beschikbaar stellen voor deze kwetsbare groepen.

Wethouder Zita Pels (Volkshuisvesting) noemt het een ‘schrijnende’ realiteit. “Het probleem is gigantisch, omdat deze mensen het alleen maar moeilijker krijgen als ze niet snel een woning krijgen. We zien dat we tekorten hebben voor de mensen die we juist willen helpen, maar we hebben er de huizen niet voor.”

Lees het hele artikel