Waar geen woningen mogen staan, rukken de vakantiehuisjes op


Huizenmarkt Terwijl de woningnood stijgt en de woningbouw met horten en stoten vordert, maken vakantieparken een snelle opmars, vooral in het luxesegment.

Tegen een weiland en net naast de A10, de Amsterdamse ringweg, moeten ze komen, op de plek waar nu nog volkstuintjes liggen en een rijtje ruisende bomen staat, om de hoek van het clubgebouw van handboogschuttersvereniging Pijlsnel en duikcentrum Down Under: huizen, meer dan honderd stuks.

Vakantiehuizen, welteverstaan. En dat wringt in Landsmeer, waar de roep om extra woningen al net zo hard klinkt als in de rest van het land, en misschien nog wel iets harder. Nergens in Nederland staan woningzoekers zo lang in de wachtrij voor een sociale huurwoning als in Landsmeer: 22 jaar.

Gaat het over de woningnood, dan gaat het vaak over bouwen-bouwen-bouwen. En gaat het over bouwen-bouwen-bouwen, dan passeren al snel tal van redenen waarom het niet kan de revue. Er zou geen ruimte meer zijn, een tekort aan bouwvakkers of aan bouwmaterialen. Maar dat is niet het enige, laat Landsmeer zien. Het gaat ook over keuzes, over de vraag van wie de ruimte is en over grond.

Lees het hele artikel