Flevoland in trek op oververhitte huizenmarkt


AMSTERDAM – Met de sterkste prijsstijging in ruim twintig jaar en een steeds kleiner aanbod van koophuizen is de woningmarkt zwaar oververhit. De prijsstijging is het sterkst in de provincie Flevoland. In Limburg stegen de prijzen het minst.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat cijfers uit juni van dit jaar vergeleek met juni vorig jaar. Het statistiekbureau signaleerde een prijsstijging op jaarbasis van 14,6 procent, de sterkste sinds 2000. In de provincie Flevoland stegen de prijzen met 16,8 procent het meest.

Eigentijdse woningen

Martin van der Laan, sinds kort inwoner van Lelystad, begrijpt de forse prijsstijgingen in Flevoland wel. „Almere was decennialang een besmette stad, je wilde er nog niet dood gevonden worden. Nu zijn de huizen er niet aan te slepen. Wij hebben er 28 jaar lang met plezier gewoond en gaan nu naar Lelystad. De polder heeft veel te bieden: je hebt hier eigentijdse woningen, recreatie, rust en ruimte.”

In alle provincies stegen de prijzen op jaarbasis met meer dan 10 procent. In Limburg met 11,7 procent het minst. De zuidelijke provincie is dan ook de enige van Nederland waar het aanbod van koopwoningen in het afgelopen kwartaal is toegenomen.

Lees het hele artikel