Noorden wil massaal bouwen


220.000 woningen extra op voorwaarde van snelle treinverbinding

ASSEN – De provincies Drenthe, Flevoland, Friesland en Groningen verenigen hun krachten in een deltaplan, waarmee ze een kwart van de nationale woningbouwopgave voor hun rekening nemen. Daarvoor willen de noordelijke provincies wel stevig wisselgeld: alsnog een Lelylijn.

Noordelijk Nederland spreekt huizenhoge ambities uit. De vier provincies maken zich sterk voor de bouw van circa 220.000 woningen extra, dus nog boven op de reeds bestaande plannen en afspraken. Daarvoor worden wel voorwaarden aan Den Haag gesteld: een snelle spoorverbinding met de Randstad – de Lelylijn – boven op de vereiste verbetering van bestaand spoor, de Nedersaksenlijn die Groningen via Emmen met Enschede moet verbinden, en de IJmeerverbinding tussen Amsterdam en Almere.

Dit staat in ’Bouwstenen voor het Deltaplan’, een gezamenlijk plan van de provincies Drenthe, Flevoland, Friesland en Groningen en de gemeenten Assen, Emmen, Groningen en Leeuwarden. Het plan is gericht aan de Tweede Kamer en het nieuw te vormen kabinet.

Lees hier het hele artikel