Nederlanders staan open voor bouwen in het groen


AMSTERDAM – Bijna de helft van de Nederlanders vindt het prima om te ’bouwen in het groen’. En maar een kleine minderheid (17%) is daar echt tegen.

Dat blijkt uit onderzoek dat Vereniging Eigen Huis heeft laten naar aanleiding van de recente oproep van minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) om meer woningen in het groen te bouwen. Dit vanwege het flinke woningtekort en gebrek aan bouwruimte binnen de bebouwde kom.

Eigen Huis toetste daarom onder Nederlanders of zij het prima vinden als er buiten de bebouwde kom wordt gebouwd. Daar blijkt 48% positief tegenover te staan en een derde van de ondervraagden staat neutraal in de zaak.

De kleine groep tegenstanders is er een voorstander van om meer aan hoogbouw te doen binnen de bebouwde kom om zo de woningkrapte op te lossen. En voor- en tegenstanders zijn het er wel over eens dat bouwen buiten de bebouwde kom aan voorwaarden moet voldoen.

Er wordt bijvoorbeeld gepleit voor duurzame bouw, een beperkte hoeveelheid woningen, geen hoogbouw en een goede verhouding tussen groen en bakstenen. En bouwen buiten de bebouwde kom mag niet ten koste gaan van beschermd natuurgebied.

Lees hier het hele artikel >>

Bron: De Telegraaf, 11 april 2019.