MILJOEN NIEUWE HUIZEN IN 10 JAAR ‘GEDOEMD TE MISLUKKEN’


Het doel om de komende tien jaar een miljoen woningen uit de grond te stampen, is nu al gedoemd te mislukken. Dat zeggen grote bouwbedrijven tegen BNR. Zolang ons land het trage vergunningensysteem niet aanpakt, wordt het niks met die miljoen huizen, zegt Tom Jongen van BAM Wonen.

Vergunning voor grotere gebieden

In ons land gaan we van plannetje naar plannetje. Dat kost onwijs veel kapitaal en tijd en daardoor stijgen volgens Jongen de prijzen en schiet de bouw van nieuwe huizen niet op. ‘We zitten gevangen in ons eigen systeem.’

Daarom wil de bouwer dat gemeenten niet langer per project vergunningen voor woningbouw afgeven, maar in één keer voor grotere gebieden. Dan hoeven ambtenaren en gemeenten minder maatwerk te leveren, wat procedures moet versnellen. Ook vermindert deze aanpak de druk op het gemeentelijke apparaat, want er zijn minder mensen voor nodig.

Dat het huidige systeem radicaal op de schop moet vindt ook Onno Dwars, directeur bij Ballast Nedam Development. ‘Het vergunningentraject zorgt voor enorme vertragingen.’ Zolang daar niks aan verandert, halen we volgens hem dat aantal van een miljoen huizen niet.

lees het hele artikel