Miljardendeal Amsterdam: Noord/Zuidlijn via Schiphol doorgetrokken naar Hoofddorp


Amsterdam staat voor een grote verbouwing nu het een deal heeft met het Rijk. De Noord/Zuidlijn wordt doorgetrokken via Schiphol naar Hoofddorp, het Rijk maakt geld vrij om het Zuidasdok af te maken en 175.000 woningen kunnen versneld gebouwd worden in de regio.

Daarnaast wordt er een metrolijn gebouwd tussen Isolatorweg en de nieuwe wijk Haven-Stad als uitbreiding op de Ringlijn, een langgekoesterde wens van de gemeente om de bereikbaarheid in West te verbeteren. Het zijn de resultaten van maandenlange onderhandelingen tussen wethouders Melanie van der Horst (Verkeer) en Reinier van Dantzig (Woningbouw) met het Rijk nadat deze al jaren vastliepen.

Het afbouwen van het Zuidasdok, het doortrekken van de Noord/Zuidlijn en de concrete stap in het verder voltooien van de Ringlijn moet ervoor zorgen dat de bereikbaarheid van Metropoolregio Amsterdam niet verder vastloopt. Momenteel komen circa 1,7 miljoen mensen dagelijks vanuit alle delen van Nederland naar de regio, met files en overvolle stations tot gevolg. Door de geplande extra ruimte op het spoor kunnen er meer treinen rijden vanuit Sloterdijk, Schiphol en Zuid naar andere delen in het land.

Lees hier het hele artikel