Huizen bouwen in het groen is nog steeds taboe terwijl makkelijke oplossing voor woningnood niet bestaan


EINDHOVEN – Om het doel een miljoen huizen tot 2030 te halen moeten er 400.000 woningen op 1.5 procent van het boerenland komen; dat ‘volbouwen van de polder’ noemen is schromelijk overdreven.

Meer dan vier jaar lang heeft minister Ollongren van Wonen betrekkelijk weinig impulsen gegeven aan de noodzakelijke versnelling van de woningbouw. Nu laat ze in haar nadagen als minister weten dat de overheid de komende 20 jaar met zo’n 20 miljard euro extra over de brug moet komen. Het geld is nodig als bijdrage aan de bouw van 440.000 nieuwe woningen in die periode op 14 locaties in ons land, waaronder Internationale Knoop XL in Eindhoven. Het overgrote deel van de totale kosten – geraamd op 142 miljard euro – komt van private investeerders. De overheidsbijdrage is niet alleen voor de bouw van de woningen zelf, maar ook voor infrastructuur. Of het geld er komt, is aan de partijen die een nieuw kabinet gaan formeren. Als die met de woningbouw net zo veel haast maken als met de formatie, dan ziet het er somber uit.

Een enorm woningtekort

En rooskleurig is het beeld toch al niet. Algemeen wordt ervan uitgegaan dat in de periode 2021 tot 2030 ongeveer 1 miljoen nieuwe woningen nodig zijn in Nederland. Er is nu al een enorm woningtekort en er wordt een forse groei van het aantal huishoudens verwacht. Volgens een studie van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) kan dat aantal woningen niet via bestaande plannen gerealiseerd worden; ook daarover zijn overigens de meeste deskundigen het wel eens. 

Lees het hele artikel