Hoe het mantra ‘bouwen, bouwen, bouwen’ steeds verder afbrokkelt


Lange tijd werd bijbouwen als de heilige graal gezien bij het bestrijden van de woningnood. Maar dat idee brokkelt langzaam af nu wetenschappers steeds meer bewijzen vinden voor de rol van kredietverstrekking en andere financiële impulsen bij het aanjagen van de woningprijzen.

Bouwen, bouwen, bouwen. Er is geen politicus of expert in Nederland te vinden die het er niet mee eens is. Om de woningnood te bestrijden, moeten er meer woningen bijkomen. Volgens de bouwsector en het kabinet moeten er zeker 1 miljoen woningen bijkomen. De discussies richtten zich er dan ook op ‘hoe’ aan die miljoen woningen te komen. Een nieuwe minister van Woningen zou in een nieuw kabinet, als het er ooit van komt, het startsein moeten geven van één van de grootste bouwopgaves uit de Nederlandse geschiedenis.

‘Overvloedige kredietverstrekking’

Maar er ontstaan steeds meer scheuren in het fundament onder de woningbouwopgave. Steeds meer economen en andere experts betwijfelen of het vergroten van het aanbod, zoals dit bij een normale marktwerking zou doen, de prijzen zal verlagen. In een interview met Vastgoedmarkt wees Hans de Geus er op dat grond per definitie schaars is. Niet het aanbod, maar toegang tot financiering om die felbegeerde grond te kopen, zal volgens De Geus de prijs van die grond bepalen.

Lees het hele artikel