Historisch zware tijden voor huizenzoekers


’Ook makelaars worden niet vrolijk van wooncrisis’

Nederlandse huizen zijn gemiddeld 20% duurder dan een jaar geleden, meldde makelaarsclub NVM donderdag. Dat is de grootste stijging in ruim veertig jaar. „Het is gekte alom. Ook makelaars worden hier niet vrolijk van”, verzekert Lana Goutsmits-Gerssen, voorzitter van de vakgroep Wonen bij de organisatie.

Alles is extreem aan de huidige woningmarkt, blijkt uit de cijfers over het afgelopen kwartaal. Zo hebben kopers in die periode gemiddeld 8,2% bovenop de vraagprijs betaald. „Mensen bieden bedragen waarvan wij denken: hoe komen ze erbij? Waarom doen ze dat”, zegt Gerssen, zelf ook makelaar.

’Een feest voor verkopers’, noemt de NVM de huidige situatie. Maar voor huizenzoekers zijn het historisch zware tijden. „De crisis op de woningmarkt is compleet. Ik ben blij dat ik geen starter ben”, merkt voorzitter Onno Hoes op bij een toelichting op de cijfers.

Volgens Hoes is de prijsstijging eigenlijk wel logisch. „Dit is het resultaat van de economische oerwet van vraag en aanbod die ook op de huizenmarkt een zwaar stempel drukt.” De massa kopers vecht namelijk om minder huizen. Aangesloten makelaars verkochten 12% minder huizen dan vorig jaar.

Lees het hele artikel