Een uur durende trein van Amsterdam naar Groningen kan woningnood helpen oplossen: Expert


De Lelylijn, een 130 kilometer per uur snelle spoorverbinding tussen Amsterdam en Groningen, kan helpen bij het oplossen van de woningnood in Nederland, zegt VVD-gedeputeerde in Friesland, Avine Fokkens-Kelder, tegen Nieuwsuur.

De Lelylijn staat in het regeerakkoord Rutte IV, met 3 miljard euro gereserveerd voor de aanleg ervan. Onderdeel van de deal is dat het kabinet mee betaalt voor de aanleg van de spoorverbinding en dat de vier noordelijke provincies tussen de 25.000 en 75.000 extra woningen bouwen. “We hebben de ruimte. Die woningen hebben we nodig omdat de huizenmarkt hier ook best krap is. En we willen graag dat de mensen die het noorden hebben verlaten terugkeren”, zegt Fokkens-Keldens.

De snelle spoorverbinding tussen de Randstad en het noorden is ook goed voor noordelijke bedrijven die moeite hebben met het aantrekken van goed geschoold personeel. “Door de afstand korter te maken, kun je de beroepsbevolking hier op het juiste niveau houden. Het wordt voor bedrijven aantrekkelijk om naar het noorden te komen en dat is goed voor de werkgelegenheid”, aldus de gedeputeerde.

Lees het hele artikel