De Zuidplaspolder krijgt een nieuw dorp: ‘Eerste sinds Almere’


In de Zuidplaspolder in Zuid-Holland zijn ze druk bezig met het bouwen van een nieuw dorp. Dit komt te liggen in de gemeente Zuidplas, in de buurt van Gouda. Hoe uniek is de bouw van nieuwe dorpen of steden in Nederland?

De plannen voor het nieuwe dorp – de vijfde in de gemeente – zijn er al sinds 2004, maar worden nu daadwerkelijk gerealiseerd. Een naam voor het nieuwe dorp is er nog niet. Wat wel bekend is, is dat er 8.000 huizen gebouwd gaan worden. Het de bedoeling dat er uiteindelijk tussen de 10.000 en 20.000 mensen komen wonen.

Tot 20.000 inwoners

Er komen dus 8.000 nieuwe huizen in het dorp te staan. “Zeker dertig procent is sociale huur. Een ander groot deel wordt betaalbare koop”, vertelt wethouder Jan Hordijk aan EditieNL. Verder komen er ook dorpse elementen in de nieuwe plaats. “Er komen winkels, culturele instellingen en twee bedrijfsterreinen, dus plekken voor werkgelegenheid.” Om het gebied heen komt er ruimte voor groen en recreatie. “Er wordt zelfs een bos aangelegd: het Koning Willem 1-bos.”

Lees hier het hele artikel