Daling vergunningen nieuwbouwwoningen begint zorgelijke vormen aan te nemen


Het aantal vergunningen voor nieuwe woningen is in het eerste kwartaal van dit jaar fors gedaald vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde gegevens van het CBS. In de eerste drie kwartalen werd voor ruim 12.500 nieuwe woningen een vergunning verleend. Dat is 26 procent minder dan vorig jaar in dezelfde periode toen bijna 17.000 nieuwbouwwoningen werden vergund.

In 2017 en 2018 werden nog voor ongeveer 70.000 te bouwen woningen vergunningen afgegeven. Tussen 2000 en 2008 werd jaarlijks nog voor gemiddeld 80.000 nieuw te bouwen woningen een vergunning verleend.

Lastiger om projecten op te starten

De nieuwe dip heeft waarschijnlijk te maken met het gebrek aan bouwlocaties. Ook de voorkeur voor binnenstedelijk bouwen maakt projecten minder haalbaar, zeiden verschillende bouwdirecteur de afgelopen maanden. Het verbod op nieuwbouw met een gasaansluiting heeft eveneens invloed: dat zorgt voor kostenverhogingen en vertragingen. Makelaars maar ook ontwikkelende bouwen klagen de laatste tijd dat nieuwbouw te duur wordt en dat potentiële kopers afhaken. Het zou steeds langer duren op de 70 procent voorverkoop te halen.

De daling van het aantal vergunningen belooft niet veel goeds voor het aantal woningen dat de komende jaren gebouwd gaat worden. In de eerste twee maanden van dit jaar steeg de bouwproductie echter nog wel met 7 procent, bleek uit gegevens van het CBS. Woningtransformaties zijn niet in de vergunningscijfers van het CBS cijfers opgenomen. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is zo’n twee jaar.

Niet alleen het aantal vergunningen daalt, ook de totale bouwkosten van afgegeven vergunningen voor de bouw en verbouw van woningen en bedrijfsgebouwen: in het eerste kwartaal 2019 waren de opgetelde arbeids- en materiaalkosten 8 procent lager ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018. Deze daling werd voornamelijk veroorzaakt door de bouwkosten voor de bouw en verbouw van woningen. Deze daalden met bijna 17 procent. De vergunde bouwkosten voor de bedrijfssector stegen juist met ruim 10 procent. Bij nieuwbouw van woningen stegen de bouwkosten tot en met oktober 2018 nog hard, blijkt uit de jongste gegevens van het CBS. Daarna zakten de kosten in.

Omzet ruim 11 procent hoger

De omzet van de bouw is in het eerste kwartaal van 2019 met 11,4 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Het is meer dan tien jaar geleden dat de bouwomzet zo sterk steeg in een eerste kwartaal. In alle branches steeg de omzet met meer dan 10 procent.

De hoogste omzetstijging deed zich voor bij grote bouwbedrijven vanaf honderd werknemers. Voor het eerst sinds 2008 slaagden grote bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw erin om het omzetniveau van vóór de crisis te bereiken.

16 procent meer faillissementen

Hoewel de omzet stijgt, werden in het eerste kwartaal 16 procent meer faillissementen uitgesproken. In totaal gingen 114 bedrijven in de bouw (exclusief projectontwikkeling) ten onder. Sinds juni 2018 stijgt het aantal faillissementen in de bouw elke maand.

Het ondernemersvertrouwen onder de bouwers was aan het begin van het tweede kwartaal lager dan de kwartalen daarvoor. Een kwart van de bouwers gaf aan dat een tekort aan personeel hun activiteiten hindert.

Bron: Cobouw, 23 mei 2019.