Alphen wil flink groeien komende jaren en 10.000 nieuwe woningen bouwen


ALPHEN AAN DEN RIJN – De plaats Alphen aan den Rijn moet een derde keer zo groot worden als nu het geval is. Nieuw Elan, VVD, CDA en D66 hebben in het donderdag gepresenteerde coalitieakkoord afgesproken dat er in de komende acht jaar 7.500 tot 10.000 huizen gebouwd gaan worden. Een aanzienlijk deel van deze nieuwe woningen moeten komen in de Gnephoek- en Noordrandpolder.

In de plaats Alphen zelf, niet te verwarren met de totale – gelijknamige – gemeente, staan bijna 32.000 woningen. Dat aantal moet opgeschroefd worden tot 39.500 à 42.000. Ter vergelijking: de bekende Alphense woonwijk Kerk en Zanen telt zo’n 6500 woningen. Het bouwen van tot 10.000 nieuwe huizen en gelijkvloerse woningen is volgens de kersverse collegepartijen noodzakelijk om voldoende woonruimte te bieden voor de eigen inwoners.

‘Vanaf 2025 kunnen we in Alphen Stad niet meer bouwen zonder de leefbaarheid aan te tasten. Dan is uitbreiding in de Gnephoek en de Noordrand absoluut noodzakelijk om aan de behoefte te kunnen voldoen’, vindt het kwartet politieke partijen. Met Alphen Stad wordt ook in dit geval de plaats Alphen aan den Rijn bedoeld, die onderdeel is van de acht kernen tellende gemeente Alphen aan den Rijn.

Lees het hele artikel