Gemeenten kopen massaal grond op voor woningbouw


Ondanks de onzekerheden rondom de coronacrisis zijn de grondbedrijven van gemeenten zeer actief. Twee derde van de gemeenten heeft de afgelopen twee jaar grondposities verworven en 70 procent is dit de aankomende twee jaar van plan.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Stec Groep.

In september en oktober van 2020 heeft Stec Groep gemeenten voor het derde jaar op rij bevraagd over het gevoerde grondbeleid en het grondprijsbeleid.

Woningnood

Achterblijvende woningbouwproductie en ruimere financieringsmogelijkheden zorgen nog steeds voor stijgende woningprijzen en hogere residuele grondwaardes. Zo lijkt de markt voor wonen tot nog toe coronabestendig. Naar verwachting zal de markt pas later hiervan de effecten merken, als overheidsmaatregelen om de economie (en inkomens) draaiende te houden, worden stopgezet. Er is nu zelfs sprake van een uitwaaiereffect vanuit de Randstad en de grote steden naar kleinere steden en/of meer landelijke gemeenten door ruimtezoekende huishoudens. Of er sprake is van een aanhoudende trend is echter moeilijk in te schatten.

Lees het hele artikel